woensdag 1 april 2020

Verhaal in 40 afleveringen 11: Als een rat in de val

Als de seringen bloeien..... het lijkt wel de titel van een boek dat ik vroeger eens gelezen heb. Ik denk dat het iets uit de Bouquetreeks was met een romantisch verhaal. Maar de witte seringen staan nu echt in bloei en geuren heerlijk.
Vanmorgen onze tweewekelijkse boodschappen gedaan en dat was echt nodig. Geen yochurt meer, koffie en thee raakten op en er was vooral gebrek aan brood. Gelukkig was er meel in de schappen zodat ik straks zelf gewoon brood kan bakken in plaats van het soort baksteen dat ik uitgeprobeerd heb. Ook alle andere spullen waren genoeg in voorraad. Onderweg geen politie of controle tegengekomen, gelukkig maar want we hoorden net pas dat je alleen nog maar met één persoon in de auto de weg op mocht. En wij zaten gezellig samen in de auto met een gezamenlijke attestation, en dat mocht ook al niet. In de winkel nam iedereen weer veel afstand. Er waren weinig mensen (een stuk of 5) maar ik begreep dat bijna alle boodschappen nu besteld worden en afgehaald.
Ik heb wat zaadjes gekocht voor sla en snijbiet want als we hier nog erg lang moeten blijven kunnen we onze eigen groentes gaan kweken. 

Met onze gezondheid gaat het goed. Behalve met boodschappen doen zien we niemand dus echt aangestoken kunnen we niet worden (hopen we).




Chinees Nieuwjaarop 25 januari , normaal gesproken reist half China van de ene plek naar de andere maar nu is dat verboden. Als je bij familie op bezoek bent moet je er blijven, ben je nog thuis dan mag je niet reizen. Iedereen zit als een rat in de val. De controle is groot.
Het aantal doden loopt behoorlijk op en elders in de wereld beginnen langzaam maar zeker meer besmettingen te komen. Alleen in Rusland schijnt het virus buiten de grenzen te blijven, daar zorgt Poetin persoonlijk voor en in Amerika twittert Trump dat het allemaal fakenieuws is.

Het is dit jaar het jaar van de rat (ja, als ratten in de val) en voordat de Coronavirus zijn intrede deed werd het jaar als een héél speciaal jaar aangekondigd. Dat is en wordt het inderdaad.

  • In de omschrijving staat dat Ratten perfectionisten zijn, goed communiceren, leiding geven en alert zijn. (Daar hebben de Chinezen weinig van laten merken met hun late reacties). 
  • Het zijn grote strategen en goede politici, hun intuïtie stelt hen in staat om tegenstanders vroeg in het spel te doorzien.  (Denk aan Hongarije en Rusland waar grote veranderingen in deze warrige tijd de burgers door de strot geduwd zijn). 
  • Ze zijn sluw en weten hoe ze rijkdom kunnen vergaren (Hoeveel mensen zullen er profiteren van deze crisis? In ieder geval de Amerikaanse republikeinen die met voorkennis hun aandelen verkocht hebben). 
  • Ze besteden geld aan hun geliefden, hoewel buitenstaanders hen gierig vinden (Is dat wat Nederland doet en hoe de Italianen en Spanjaarden naar hen kijken?).
  • Met hun aanpassingsvermogen en slimheid kunnen ze zich uit elke netelige situatie manoeuvreren (Rutte en Macron of Trump en Poetin). 
  • Ze kunnen snel kwaad worden en ze kunnen overdreven kritisch zijn. (We gaan geen extra geld aan de Zuidelijke landen geven, hadden die maar beter voor hun eigen reserves moeten zorgen). 
  • Het maakt hen prikkelbaar en zenuwachtig, wanneer de zaken volgens hen niet snel genoeg gebeuren. (Dit lijkt me terecht want het is allemaal vreselijk eng wat er gebeurt en niemand weet hoe lang dit gaat duren en wat de gevolgen zullen zijn). 
  • Ratten zijn opportunistisch: ze passen zich snel aan en  kunnen voordeel uit situaties halen voor zichzelf.

    Kortom: Ik houd mijn hart vast.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste bericht

Het plan is om komende vrijdag te vertrekken naar de Dordogne en dan is er een eind gekomen aan ons 7 maanden durende verblijf hier. We kunn...