dinsdag 31 maart 2020

Verhaal in 40 afleveringen 10: Brandhaard

Soms zijn er van die dagen dat het vervelend is om Nederlander te zijn. Via veel buitenlandse kranten lees ik hoe weinig solidair Nederland en Rutte zich op dit moment opstellen tegenover landen als Spanje en Italië. Terecht worden ze er op gewezen dat ze, via duistere belastingregels, zich als land enorm verrijkt hebben ten koste van andere EU landen. Het lijkt me in deze crisistijd belangrijk dat de sterke schouders meer dragen dan de zwakkere, een economische crisis komt er toch.
Als gepensioneerden hebben we eigenlijk niet veel te vrezen, hooguit dat er op de pensioenen wordt gekort. Maar we hoeven niet bang te zijn om onze baan te verliezen of in een uitkering te belanden. Ik heb te doen met al die jongeren die de toekomst met angst en beven tegemoet zien. Het is onvoorstelbaar hoe onze wereld er straks uit zal gaan zien als alles weer rustig is geworden. Volgens mij liggen veel Nederlandse bedrijven en instellingen stil. Vanmorgen moest ik het UWV hebben ivm met formulieren die ik moest invullen maar ze zijn telefonisch niet meer te bereiken.

Hier rijgen de dagen zich aaneen. Ad is begonnen met het restaureren van een oud dak in de andere helft. Nieuwe balk zagen en in de muur werken. De oude balk is totaal verrot en het is een wonder dat alles nog zo goed bij elkaar blijft hangen. Aangezien het de vraag is wat er deze zomer zal gaan gebeuren kan er in dat gedeelte van het huis nu geklust worden. Voor ons is het onduidelijk wanneer we eventueel terug naar Nederland kunnen, de Franse maatregelen zijn verlengd tot 15 april.
Ik begreep dat het in Nederland mooi weer wordt dit weekend. Dat zal de crisispijn en het opgesloten zitten iets verzachten.




Het coronavirus uit China wordt op 23 januari voor het eerst officieel in Europa vastgesteld. In Frankrijk zijn drie mensen ziek geworden, meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Het zijn twee Chinezen en een Fransman die in China wasvoor zaken. Ook elders in Europa bestaat het vermoeden van besmette mensen. Veel landen besluiten om hun burgers uit Wuhan weg te halen. Er worden speciale vliegtuigen ingezet net voordat het hele luchtruim op slot gaat.

Wuhan, de brandhaard, wordt een spookstad. De drukke straten en de winkels zijn leeg. Er is geen openbaar vervoer en op 23 januari kun je je alleen nog met een eigen auto verplaatsen. De dag daarna is ook dat niet meer mogelijk en zul je moeten lopen. Ze zijn begonnen met het bouwrijp maken van een terrein om een noodziekenhuis met 1000 bedden uit de grond te stampen. Met veertig graafmachines naast elkaar wordt de grond door honderden vrachtwagens afgevoerd. Een geoliede machine. De vier bestaande ziekenhuizen liggen vol, allemaal mensen met ademhalingsproblemen. China doet er alles aan om het nieuwe corona-virus, dat tot nu toe 41 mensenlevens heeft gekost, in te dammen.

Chinese mensen in het buitenland moeten het ontgelden. Ze worden uitgescholden en er worden racistische grappen gemaakt. De 'speeltogen' moeten terug naar hun eigen land en dat smerige virus bij zich houden. Onschuldige schoolmeisjes worden door hun medeleerlingen gepest en voor 'geel gevaar' uitgemaakt. In de tram en bus wil niemand meer naast iemand met een Chinees uiterlijk gaan zitten uit angst voor besmetting. Zelfs Japanners hebben er last van omdat ze voor Chinees worden aangezien.
Spotprenten over Corona worden door China als zeer beledigend beschouwd. Toch trekken de westerse cartonisten zich daar weinig van aan, vrijheid van meningsuiting is ook in deze tijden een groot goed.   




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste bericht

Het plan is om komende vrijdag te vertrekken naar de Dordogne en dan is er een eind gekomen aan ons 7 maanden durende verblijf hier. We kunn...