vrijdag 3 april 2020

Verhaal in 40 afleveringen 12: Pandemie 1918

Gisteren vloog er een helikopter laag over, op zoek naar mensen die verder dan 1 kilometer van hun huis liepen? Het schijnt dat er ook drones worden ingezet maar die hebben we nog niet gezien. Het geluid van zo'n helikopter valt extra op door de stilte, het klinkt bijna als oorlogsmaterieel. De aanvankelijke berusting in het thuiswerken en thuiszitten slaat bij veel mensen om in irritatie. Zelf merken we dat we er af en toe melig van worden. Het is maar goed dat we hier met z'n tweeën zijn want voor anderen (zeker voor onze kinderen ha ha) zijn we - denk ik - erg vervelend met onze grappen.
Het internet is heel langzaam want we kijken zo veel op onze Ipads dat we het aantal te gebruiken MB's via Eutelsat al ruimschoots overschreden hebben. We kunnen nog wel op internet maar het gaat erg traag. Het NRC downloaden kost meer dan 5 minuten en video's kunnen we helemaal niet meer binnen halen. De17e april is er een nieuwe reset dus we moeten nog even voortmodderen. Maar, met vertraging, blijven we wel op de hoogte van alles wat er op dit moment in de wereld aan de gang is.
(Op de foto de maan en de planeet Venus).




GRIEP, Het Verhaal van de Grote Influenza Epidemie van 1918 en de Zoektocht naar het dodelijke Virus, geschreven door Gina Kolata uit 1999. Het boek gaat over de mysterieuze killer van miljoenen mensen die de hele twintigste eeuw werd genegeerd.  In encyclopedien en geschiedenisboeken werd er slechts met enkele regels over geschreven. De historicus Alfred C.Crosby noemt de Spaanse griep van 1918 de vergeten pandemie van Amerika. De griep werd geschrapt uit tijdschriften, kranten, studieboeken en het collectieve geheugen terwijl in het verleden niets in zo'n korte tijd aan zoveel mensen het leven heeft gekost. Dit zwijgen is er wellicht de reden van dat er verder nooit uitgebreid onderzoek is gedaan naar de oorzaken van deze griep.

Het slotwoord van Gina Kolata is bijna profetisch te noemen: "De geneeskunde beschikt over artsen die zijn gewapend met instrumenten die in 1918 niet beschikbaar waren  om de strijd met de moordlustige influenza aan te gaan. Nu heeft men antibiotica, die de bacterien kunnen bestrijden die longontsteking veroorzaken. ....... Wie zegt dat een nieuwe dodelijke griep identiek is aan die van 1918? Is dat virus niet eerder een voorbeeld van wat er kan gebeuren als een griepvirus perfect is uitgerust om mensen te doden? Zal het volgende verschrikkelijke griepvirus wederom een nieuw type zijndat op zijn eigen wijze perfect is uitgerust om mensen te doden? Jefferey Taubenberger denkt in ieder geval dat wij niet kunnen voorspellen hoe het volgende dodelijke griepvirus er uit zal zien. Onze enige hoop is een constante en strenge controle - we moeten altijd op ons hoede zijn voor het wrede beest dat ons ieder moment kan bespringen.
In een of ander lieflijk dorpje in China kan het contact tussen een vogel en een kind de voedingsbodem zijn voor een nieuwe dodelijke griep. Of zelfs kan op dit moment een jonge man of vrouw besmet worden door twee verschillende griepvirussen. Ze vermengen zich in de longen van de betreffende persoon en herschikken hun genen. Uit dit heksenbrouwsel verrijst een nieuw virus, een monster dat net als het griepvirus van 1918 perfect is uitgerust om te vernietigen.
Terwijl wij zelfvoldaan constateren hoe wij de griep, de meest alledaagse van alle infecties, de baas zijn geworden, verzamelt een nieuwe plaag wellicht haar vernietigende krachten. Nu zijn we echter gewapend met een beter inzicht in het verleden, een inzicht dat ons kan helpen de volgende pandemie beter te overleven."

Ik denk dat dit inzicht ons weinig geholpen heeft en helpt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste bericht

Het plan is om komende vrijdag te vertrekken naar de Dordogne en dan is er een eind gekomen aan ons 7 maanden durende verblijf hier. We kunn...