dinsdag 17 maart 2020

Vrijwillige afzondering


Toen we 23 februari richting Frankrijk vertrokken voor een aantal weken, was er in Nederland nog geen sprake van een aankomende pandemie die het dagelijkse leven overhoop zou gooien. In China was het een serieuze dreiging maar in Europa waren er nog nauwelijks besmettingen gevonden.
Voor aankomst in ons huis midden in de bossen, een kilometer van de dichtstbijzijnde buren, deden we zoals gewoonlijk boodschappen voor een week om daarna in alle rust en stilte te genieten van onze eenzaamheid. Wel met internetverbinding via de satelliet (met dank aan Ricardo) zodat het met de dag duidelijker werd dat het virus niet exclusief in China zou blijven. De eerste zieke in Nederland, de uitbraak in Italië en aan het eind van de tweede week werden de eerste twee gevallen in Aveyron gemeld. Niet dat we er veel van merkten. In de dorpskroeg werd gewoon gezoend en geklaverjast, de garagist schudde handen en tijdens de tweede keer boodschappen doen was er niets te merken van hamsteren of extra inslaan. Toen we bij onze hoogbejaarde buren op bezoek gingen realiseerden we ons wel dat we extra alert moesten zijn op mogelijke besmetting om hen niet te belasten. Maar we waren niet verkouden of grieperig dus wij hadden het virus niet.

Via allerlei sites werd ondertussen wel duidelijk hoe anders dit virus was dan een gewone griep zoals er eerst over gedacht werd. Voor ons veranderde er niet zo veel, we leefden afgezonderd in de natuur uit eigen vrije wil en genoten daarvan. Een eigen bron, verse brandnetelsoep, berkensap en zuivere lucht: leven als God in Frankrijk. Tijdens de dagelijkse wandeling door het bos merkte ik hoe rustig de wereld werd. Geen vliegtuigen, geen auto’s en alleen het geluid van vogels en burlende herten. Je hoorde de bladeren bijna groeien en voelde dat de aarde tot rust kwam. Wat een tegenstelling tot de alarmerende berichten en nepnieuws, toespraken, protocollen, vechtende mensen om een pak WC papier en lange rijen in Nederland voor de coffeeshops.   
Vanaf vandaag geldt ook voor Frankrijk een totale blokkering van het dagelijkse leven. Iedereen moet thuis blijven, de scholen zijn dicht en alleen voor noodzakelijke boodschappen en medicijnen mag je met een papieren verklaring naar buiten. Zouden we naar Nederland mogen vertrekken als er iets met onze kinderen aan de hand was, als zij ziek werden?

De kasten inspecterend zien we dat er nog redelijk wat eten in blik op de planken staan maar niet genoeg voor weken of wellicht maanden. We besluiten om komende donderdag 19 maart met een handgeschreven brief (er is geen printer) de weg op te gaan, een eventuele boete van 35 euro riskerend. 
Je hoort van ons. 

Voor  alle lezers: wees voorzichtig. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste bericht

Het plan is om komende vrijdag te vertrekken naar de Dordogne en dan is er een eind gekomen aan ons 7 maanden durende verblijf hier. We kunn...