zondag 22 maart 2020

Verhaal in 40 afleveringen: 1 Chén

Met ons is alles goed, geen griep, geen longontsteking. Wat snotterig dus veel zon pakken ivm vitamine D. De eenzaamheid heeft nog niet toegeslagen en we zijn elkaar nog niet beu.

Aflevering 1
Mevrouw Chén hoestte. Ze had op de markt in Wuhan in de wind gestaan en daar een kou gepakt. Dom, want haar longen waren zwak en bij het minste of geringste had ze een longontsteking te pakken. De civetkat die de reden was van haar bezoek aan de dierenmarkt, lag op de keukentafel om klaargemaakt te worden. Het was de laatste die ze hadden. Hij zag er niet erg vers uit maar als ze hem maar lang genoeg zou koken verdwenen alle bacteriën. Ze sneed de poten er af, het bloed drupte er uit. Ze had de laatste dagen last van droge ogen, ze wreef er zachtjes in en knipperde een paar keer zodat er weer wat traanvocht stroomde. Daarna waste ze de rest van het beest voordat het in de grote pan ging, samen met olie en allerlei groentes. De pot stond de hele dag op het vuur zodat het vlees goed gaar zou worden.
Tijdens het avondeten at ze er met minder smaak van, samen met haar man en hun dochter Hui die weer bij hen woonde nadat haar man was gestorven. Na de afwas dronken ze een kop thee en gingen ze zoals altijd vroeg slapen.
Die nacht hoestte ze veel. Een droge hoest die pijn deed. De volgende morgen had ze moeite met opstaan. Ze voelde dat ze koorts had maar zette zich er toe om alle dagelijkse bezigheden normaal uit te voeren. Die middag werd de koorts hoger en ze voelde zich duizelig. Toen haar man en dochter thuiskwamen brachten ze haar onder dwang naar bed. Ze had griep en moest in bed blijven, een dokter werd er niet bijgehaald. 

De volgende dagen werd het alleen maar erger. Naast hoesten en hoge koorts kreeg ze hoofdpijn. Haar longen brandden en haar hele lijf deed pijn. Ondanks haar protesten werd er een dokter geroepen die vaststelde dat ze een zware dubbele longontsteking had. Met een penicilinekuur zou het binnen een paar dagen over zijn. Maar het ging niet over en de week er op waren zowel haar man als hun dochter ziek geworden met dezelfde verschijnselen. Hun eigen dokter kwam niet op huisbezoek, die was ziek. De plaatsvervanger dacht dat ze misschien resistent was voor de peniciline en schreef een alternatief merk voor.
Mevrouw Chèn was ondertussen zo ziek dat ze naar het ziekenhuis werd vervoerd en op de intensive care werd verpleegd. Het mocht niet baten, na 4 dagen overleed ze.  Ook meneer Chèn belandde op de intensive care maar na een paar dagen was hij voldoende hersteld om naar huis te gaan. Hun dochter had een dag last gehad van de griep en was al weer aan het werk. 

Morgen aflevering 2 over het werk van dochter Hui


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste bericht

Het plan is om komende vrijdag te vertrekken naar de Dordogne en dan is er een eind gekomen aan ons 7 maanden durende verblijf hier. We kunn...