dinsdag 7 april 2020

Verhaal in 20 afleveringen 16: Pandemie 2020

In  Nederland is het nu voor het eerst warmer dan hier maar ik gun het iedereen van harte. Na al die regen en modder zal het heerlijk zijn om de zon te voelen. Hier wordt hard gewerkt om de verwarming van het zwembad te regelen zodat ik niet hoef te bevriezen. Gisteren en vandaag twee balansdagen en dan heb ik het sowieso iets kouder dus morgen wordt de eerste poging gedaan om het water in te gaan. Zal laten weten hoe koud het is.
Boris Johnson ziek op de IC, dan realiseer je je dat dit virus opereert zonder aanziens des persoon. Rijk of arm, als het je moet hebben dan ben je de sigaar. Maar als je arm bent zul je er waarschijnlijk daarna nog meer last van hebben.
Voor het eerst matig positieve berichten. Ik hoop dat dit doorzet en we voor de winter weer thuis kunnen komen. Grapje, ik denk dat het mei zal worden of anders juni. 
Met de camera bij onze afvalput hebben we enkele zevenslapers met een wollige staart (of het zijn hele speciale muizen) maar ook een vos gesignaleerd. Hij scharrelde in de compost en haalde er nog iets eetbaars uit. Als we het aan de buurman vertellen wordt er zeker op gejaagd in verband met zijn kippen.





In de 12e eeuw, ten tijde van de pest, duurde het meer dan 15 jaar voordat de ziekte zich via China naar Europa had verplaatst. Nu is dat een dag, een uur? Alle snelle verbindingen tussen landen hebben ervoor gezorgd dat dit virus zich zo snel kon verspreiden en een wereldwijde pandemie kon veroorzaken. Gezondheidsorganisatie WHO heeft op 11 maart COVID-19 verklaard tot pandemie, oftewel een epidemie op wereldwijde schaal. Eerst werd het gezien als een internationale gezondheidscrisis in verschillende landen. Maar nu de de ziekte zich op grotere schaal verspreidt in verschillende landen op verschillende continenten en relatief veel mensen door de ziekte worden getroffen is er sprake van een pandemie. Volgens het hoofd van het WHO is het nog mogelijk om de snelle verspreiding van het virus te stoppen. "We zitten in hetzelfde schuitje en moeten juist handelen en kalm blijven", aldus Ghebreyesus. Maar dit heeft hij een kleine maand geleden verklaard, nu is het wel duidelijk dat er voor sommige landen zoals Amerika het ergste nog moet komen.
Er zal wellicht een nieuwe tijdsaanduiding komen: het voor- en na-Corona tijdperk. Want dat er het een en ander  gaat veranderen is bijna niet te voorkomen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste bericht

Het plan is om komende vrijdag te vertrekken naar de Dordogne en dan is er een eind gekomen aan ons 7 maanden durende verblijf hier. We kunn...