woensdag 8 april 2020

Verhaal in 40 afleveringen 17: Trump van hoax naar wonder

Voor het eerst een orchidee op ons erf gezien. Misschien waren ze er altijd al maar hebben we ze niet gezien omdat we nooit in die periode hier waren. De verwarming van het zwembad gaat traag maar hij doet het. Met een pomp wordt het zwembadwater door vier radiatoren (nog uit het huisje van Barbara, met dank aan Hein) gestuwd waardoor het water, door de zon verwarmd, in het zwembad komt. Het eerste water vanmorgen was 24 graden dus als het hele zwembad die temperatuur zou krijgen .... maar dat gaat niet gebeuren. Ik zal heel tevreden zijn als het 16 graden wordt.
Ad heeft met de trekker een balk opgehaald die in het huis van Bougniol ingemetseld gaat worden. De oude balken zijn echt heel slecht en misschien zelfs gevaarlijk.
Het is ieder jaar weer een verrassing of de oude trekker van monsieur Ladreche het nog doet maar ook dit jaar startte hij zonder problemen. Fijn omdat er straks weer nieuw hout uit het bos gehaald kan worden, we verstoken best een hoop 's avonds.
Gebeld met Regine en Patrick (van het winkeltje) uit het dorp. Omdat Regine een hersenbloeding gehad heeft is ze extra kwetsbaar. Maar gelukkig gaat het ook met hen goed.

Het van Lith familiefeest dat op 18 april gehouden zou worden gaan we virtueel vieren. Iedereen (bijna 50 volwassenen) stuurt een foto en een kort verhaaltje naar mij en ik maak er een familiekroniek van die ik naar de hele familie mail. Ik hoop dat ze allemaal meedoen. Ik heb al een bevestiging gekregen van Yvonne en Toon, Mieke en Teun, Frans, Willeke en Roos. Die waren enthousiast dus probeer de rest ook zo ver te krijgen. Dan wordt het vast een heel leuk geïllustreerd verhaal. En iedereen heeft tijd genoeg dus dat smoesje gaat niet op, alleen misschien voor Maartje: bon courage Maartje met deze onwaarschijnlijk drukke en verdrietige tijd. En voor Nicola want steeds meer mensen krijgen psychische problemen door het ophokken en geisoleerd zijn.




De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat hij het erg goed doet, een echte leider in oorlogstijd. Het risico is voor anderen, het werk wordt door anderen gedaan maar hij krijgt de credits. Zijn opstelling tijdens de Coronacrisis geeft een interessante tijdlijn te zien:

  • 31 december: China onderzoekt een uitbraak van een luchtwegaandoening in Wuhan. Amerikanen krijgen het advies voorzichtig te zijn als ze naar China reizen.
  • 21 januari: De eerste coronabesmetting wordt vastgesteld in de staat Washington.
  • 22 januari: Op het Wereld Economisch Forum in Davos vraagt een journalist Trump of hij een plan heeft om verspreiding van het virus in de VS te voorkomen. Hij antwoordt bevestigend en voegt daaraan toe dat het "heel goed zal worden aangepakt". Hij maakt zich geen zorgen want:"We hebben het volledig onder controle. Het is één iemand die vanuit China komt, en we hebben het onder controle."
  • 27 januari: "Er zijn heel weinig gevallen gemeld in VS, maar we houden het goed in de gaten. We hebben China en president Xi alle nodige hulp aangeboden. Onze experts zijn buitengewoon". 
  • 30 januari: "We werken nauw samen met China en andere landen wat betreft de corona-uitbraak. Slechts vijf mensen in de VS, allen herstellen goed."
  • 31 januari: De VS sluit de grenzen voor alle buitenlanders die in de voorgaande twee weken in China zijn geweest.  
  • 10 februari: "Het ziet ernaar uit dat het virus tegen april, wanneer het een beetje warmer wordt, op wonderbaarlijke wijze verdwijnt."
  • 24 februari: "Het coronavirus is volledig onder controle in de VS. We staan in contact met iedereen en alle relevante landen. De CDC en de WHO hebben heel hard en slim gewerkt. Aandelenmarkt begint er in mijn ogen heel goed uit te zien."
  • 26 februari: "Het aantal besmettingen lijkt in de afgelopen twee dagen te zijn gedaald, CDC en mijn regering doen GEWELDIG werk bij de aanpak van het coronavirus, inclusief het heel vroeg sluiten van onze grenzen voor bepaalde werelddelen. De Democraten waren tegen, 'te snel', maar bleek het juiste besluit te zijn. Maar hoe goed we het ook doen, de Democraten blijven beweren dat we het slecht doen. Als het virus morgen zou verdwijnen, zouden zij zeggen dat we heel slecht, en zelfs incompetent, werk hebben geleverd. Niet eerlijk, maar zo is het nu eenmaal. We hebben trouwens tot nu toe geen enkele dode gehad. Laten we dat zo houden!"
  • 26 februari  "Nepnieuwszenders MSDNC (MSNBC, red.) en CNN doen al het mogelijke om het coronavirus zo slecht mogelijk te laten lijken en ze proberen zelfs de markten op te schrikken. En hun incompetente vrienden, de Niksdoende Democraten, praten alleen maar en doen niks. De VS staat er geweldig voor!"
  • 27 februari: "Het virus zal verdwijnen. Op een dag - het is net een wonder - zal het verdwijnen."
  • 28 februari: Trump vertelt zijn aanhangers dat ze "relatief snel" een vaccin kunnen verwachten. Hij verwijst naar zijn impeachment en vrijspraak in de Senaat en zegt dat het coronavirus hun "nieuwe hoax" is.
  • 29 februari: Een patiënt in Washington overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus, het eerste bevestigde sterfgeval in de VS. Trump zegt daarover: "We hebben de meest drastische stappen genomen om het coronavirus te confronteren. De meest drastische van welk land dan ook. En we zijn de populairste reisbestemming ter wereld, maar hebben veel minder ziektegevallen dan landen met veel minder reizigers of een veel kleinere bevolking."
  • 2 maart: Trump bezoekt farmaceutische bedrijven om over de ontwikkeling van een vaccin te praten. Na afloop zegt hij dat die bedrijven hem hebben verteld dat dit drie of vier maanden zal kosten. Immunoloog Anthony Fauci corrigeert hem: een jaar tot anderhalf is een realistischer vooruitzicht.
  • 3 maart: De CDC schort alle regels op die testen op het coronavirus beperken. De aandelenbeurzen draaien hun slechtste week sinds het begin van de financiële crisis in 2008.
  • 6 maart: Trump tekent een wet die 8,3 miljard dollar vrijmaakt voor de bestrijding van het coronavirus. Trump vrklaart naar aanleiding van de roepomsocial distance "over het algemeen niet geneigd is" reisbeperkingen of beperkingen op samenkomsten op te leggen.
  • 8 maart: "We hebben een perfect gecoördineerd en gefinetuned plan in het Witte Huis voor onze aanval op het coronavirus. We hebben HEEL snel gehandeld door onze grenzen voor bepaalde gebieden te sluiten, wat een godsgeschenk was. De vicepresident doet geweldig werk. De nepnieuwsmedia doen alles om ons in een kwaad daglicht te stellen. Triest!"
  • 9 maart: "Vorig jaar stierven er dus 37.000 Amerikanen aan de griep. Het zijn er gemiddeld 27.000 tot 70.000 per jaar. Niks wordt gesloten, het leven en de economie gaan door. Op dit moment zijn er 546 bevestigde gevallen van het coronavirus, met 22 doden. Denk daar maar eens over na!'"
  • 10 maart: Trump praat met partijgenoten uit het Congres over de crisis. "En als mensen een test nodig hebben, kunnen ze een test krijgen. Als de professionals een test nodig hebben, als ze tests nodig hebben voor mensen, kunnen ze de test krijgen. Het is heel goed gegaan!"
  • 11 maart: De WHO roept het coronavirus uit tot pandemie. De VS sluit de grenzen voor buitenlandse reizigers uit 26 Europese landen. Het Witte Huis geeft hooggeplaatste ambtenaren de opdracht om vergaderingen over de coronacrisis aan te merken als topgeheim. "Iemand moet de Democraten in het Congres vertellen dat het coronavirus er niks om geeft bij welke partij je hoort. We moeten ALLE Amerikanen beschermen!"
  • 12 maart: Witte Huis-adviseur Fauci vertelt het Huis van Afgevaardigden tijdens een hoorzitting dat het testbeleid van de VS niet is wat het moet zijn. "Het systeem is niet echt ingesteld op wat we op dit moment nodig hebben", zegt hij. "Dat is een miskleun, laten we dat toegeven." De koersen op Wall Street kelderen. De S&P 500-index verliest 9,5 procent van zijn waarde, net als de Nasdaq. De Dow Jones verliest 10 procent.
  • 13 maart: Trump wordt geconfronteerd met wat Fauci het Huis vertelde over het gefaalde testbeleid. Een journalist vraagt of hij daar de verantwoording voor neemt. "Ik aanvaard daar helemaal geen verantwoordelijkheid voor", zegt hij, "want we kregen een set omstandigheden, we kregen regels en specificaties voor een ander tijdperk, die niet waren bedoeld voor een gebeurtenis zoals deze, met de aantallen waar we het hier over hebben."
  • 14 maart: Trump roept de noodtoestand uit en maakt 50 miljard dollar aan federaal geld vrij voor staten en territoria.
  • 15 maart: Bijeenkomsten van vijftig of meer mensen worden landelijk verboden.
  • 16 maart: Trump geeft de corona-aanpak van zijn regering het rapportcijfer 10. "Ik vind dat we geweldig werk hebben gedaan." Hij zegt dat de zomer het virus kan "wegspoelen". De aandelenbeurzen maken weer een historische duikeling en sluiten zo'n 12 procent lager. Het is de tweede grootste beurskrach uit de moderne geschiedenis na Zwarte Maandag in 1987.
  • 17 maart: Californië legt als eerste staat grootschalige lockdownmaatregelen op. Andere staten volgen, maar er zijn ook staten, zoals Florida, waar alleen op lokaal niveau maatregelen worden genomen. Trump maakt een opvallende draai. "Ik heb altijd al geweten dat dit een pandemie is. Ik voelde aan dat het een pandemie was, lang voordat het een pandemie werd genoemd."
  • 20 maart: New York City meldt meer dan vijftienduizend vastgestelde besmettingen - grofweg de helft van het landelijke totaal. Trump stelt dat er veelbelovende geneesmiddelen zijn, die effectief lijken tegen corona. Zijn regering heeft al miljoenen van die middelen besteld, zegt hij. Immunoloog Fauci zet dat direct recht: er is nog geen klinisch bewijs.
  • 24 maart: Trump zegt dat hij de Amerikaanse economie rond Pasen weer volop wil zien draaien. "We kunnen het middel niet erger laten zijn dan de kwaal, het platleggen van de economie veroorzaakt waarschijnlijk meer doden  dan het virus zelf".
  • 26 maart: De gouverneur van New York zegt dat zijn staat 30.000 beademingsapparaten nodig heeft.  
  • Trump gelooft dit niet. "Ik heb het gevoel dat veel van de aantallen die in sommige gebieden worden genoemd gewoon groter zijn dan nodig gaat zijn. Ik geloof niet dat je 40.000 of 30.000 beademingsapparaten nodig hebt. Je komt soms in grote ziekenhuizen, en daar hebben ze twee beademingsapparaten. En nu, plotseling, zeggen ze: 'Mogen we 30.000 beademingsapparaten bestellen?'"
  • 28 maart: Het Witte Huis ruziet verder met Democratische gouverneurs van verschillende getroffen staten, die meer hulp willen. "Het enige wat ik van ze wil - heel simpel - ik wil dat ze hun waardering tonen. Ik wil dat ze geen dingen zeggen die niet waar zijn. Ik wil dat ze waardering tonen. We hebben geweldig werk geleverd."
  • 29 maart: Fauci geeft bij CNN een schatting: het coronavirus kan 100.000 tot 200.000 levens eisen in de VS. Hij voorspelt dat miljoenen Amerikanen besmet kunnen raken. De immunoloog benadrukt dat voorspellen lastig is, maar zijn uitspraken slaan in als een bom.
  • 30 maart: Trump verlengt de noodmaatregelen, zoals het advies om social distancing toe te passen. Toen hij hoorde dat "2,2 miljoen mensen gestorven hadden kunnen zijn als we dit alles niet hadden gedaan" voegde hij toe dat als het uiteindelijke dodental onder de 100.000 blijft, "we met z'n allen heel goed werk hebben gedaan".
  • 31 maart: Trump waarschuwt Amerikanen dat er "twee pijnlijke weken" aankomen. De modellen schatten dat er, ondanks de al genomen maatregelen, 100.000 tot 240.000 mensen zullen overlijden. Hij wijzigt dat enkele minuten later in drie pijnlijke weken. 
Nu - 8 april - wordt het aantal slachtoffers, zieken en doden (12.000) in de VS steeds groter. Trump heeft geregeld dat er medicijnen worden ontwikkeld tegen het virus door een bedrijf waar hij en andere republikeinen belangen in hebben. Kortom: iedereen moet offers brengen maar breng die miljarden overheidssteun maar vooral naar zijn vrienden. Een vreselijke opsomming en zeer ongeloofwaardig als hij dit najaar herkozen zal worden. Maar je weet dat maar nooit in Amerika. 


Bron: https://www.nu.nl/coronavirus/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste bericht

Het plan is om komende vrijdag te vertrekken naar de Dordogne en dan is er een eind gekomen aan ons 7 maanden durende verblijf hier. We kunn...