zaterdag 11 april 2020

Verhaal in 40 afleveringen 20: Vast op een cruiseschip

Op de helft van de 40 afleveringen. Ik moet goed nadenken wat ik voor de andere 20 ga bedenken. Hier stralend weer en zojuist even ondergedompeld in het zwembad (12 graden dus wel even een hartverzakking). Van diverse kanten is gevraagd om meer informatie over de werkzaamheden van Ad, dus bij deze.
In het huis van Bougniol, de helft die we als tweede gekocht hebben, zit boven de schoorsteen een balk die jarenlang nat is geworden en heel slecht. Eigenlijk een wonder dat hij er nog steeds inzit. Door de rotheid klemde de deur en zag je dat het dak ook een beetje ging doorhangen. Daar komt nu een nieuwe balk in. Die balk heeft Ad zelf gezaagd uit een kastanjeboom uit het bos die al een paar jaar lag te drogen. Met de trekker is hij naar het huis gesleept en daar verder afgewerkt, glad gemaakt en op lengte gezaagd. Nu gaat hij vanmiddag met een hijskraan naar binnen. De balk weegt ongeveer 160 kilo dus daar is niets aan te tillen met z'n tweeën. Nu heeft Ad in de Waver al laten zien dat hij dat goed kan (alle balken in de kamer heeft hij er zelf ingetakeld) maar ik blijf het spannend vinden. Het hijskraantje kan 250 kilo aan dus dat zou moeten lukken.
Na enig trek- en duwwerk ligt de balk binnen op de vloer. Als de oude balk verwijderd is, wordt hij opgetakeld en op zijn plek geschoven. Voor dit takelen heeft Ad een ijzeren balk klaargemaakt die je op de foto ziet. Ik hou jullie op de hoogte.




Het aantal COVID-19-besmettingen in Italië is in vier dagen gegroeid van vier naar ruim tweehonderd. Het is volstrekt onduidelijk hoe de situatie in zo'n korte tijd kon escaleren. Maar welis duidelijk dat,na aanvankelijke nonchalance, nu paniek is uitgebroken.
Het Chinese stel had jaren gespaard voor  een cruise. Gelukkig woonden ze niet in de buurt van Wuhan dus het was geen probleem geweest om het vliegtuig naar Rome te  pakken om daarna in de havenplaats Savona aan boord te gaan. Samen met hen waren er ongeveer 6000 passagiers aan boord van het pas opgeleverde cruiseschip Costa Smeralda. De meer dan 1600 personeelsleden zouden er voor zorgen dat de passagiers de week van hun leven zouden krijgen met alle luxe die maar denkbaar was. Aan boord waren veel mensen boven de 60 jaar en ouder. Gepensioneerden die een vakantie aan boord van een cruiseship ideaal vonden. Geen gereis per auto en overal op de mooiste plekjes worden afgezet. Alles werd voor je geregeld en aan boord kon men onbeperkt eten en drinken.

De Costa Smeralda meerde in de dagen daarna aan in Marseille, Barcelona en Palma de Mallorca. Na een week kwam het aan in Civitavecchia, zo'80 kilometer van Rome. Daar zou iedereen van boord gaan. Het Chinese echtpaar had niet echt van hun vakantie kunnen genieten. Al na een paar dagen kregen ze allebei koorts, hoesten en benauwdheid, de typische symptomen van het nieuwe virus. Nu Italie besefte hoe gevaarlijk het virus was, werd het stel aan allerhande onderzoeken onderworpen. Alle andere passagiers moesten verplicht aan boord blijven.
In het begin zagen de meesten het als een verlenging van hun vakantie die hen niets zou kosten. Pas toen ze via de media hoorden hoe gevaarlijk het virus was, zeker voor bejaarden, werd de sfeer minder ontspannen en vermeden veel passagiers contact. De eerst overvolle bars waren zowat leeg en bij het zwembad waren nu genoeg vrije stoelen.
Na een week werd duidelijk dat het niet ging om het Coronavirus maar om een doornormale griep. Iedereen mocht uiteindelijk van boord, de opluchting was groot.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste bericht

Het plan is om komende vrijdag te vertrekken naar de Dordogne en dan is er een eind gekomen aan ons 7 maanden durende verblijf hier. We kunn...