zondag 12 april 2020

Verhaal in 40 afleveringen 21: Spanje

Fijne paasdagen voor iedereen!
Gistermiddag de eerste ringslang van dit jaar gezien. Ik vermoed dat hij net verveld was, zijn huid glom in de zon. Hij schrok net zo erg van mij als ik van hem (of haar). Hij kroop in de waterbak en daarna omhoog om met veel moeite in de muur te verdwijnen. We zijn zo blij dat ze hier zitten want daardoor ontbreken de adders en ze eten muizen en ratten. Naast de slang zijn er al heel veel hagedissen, grote en kleine die net pas uit het ei zijn gekropen.
Vandaag is het eerste paasdag. Alles is hier in uitbundige lentestand. De witte en paarse seringen bloeien, heel veel primula's met mooie gele kopjes en een laurierboom vol bloemen. De vogels zijn elkaar met schitterend gezang aan het verleiden en ook de koekoek laat zich veelvuldig horen.
Voor ons vandaag een soort rustdag na alle inspanningen van gisteren.
We hebben al 10 dagen niemand gezien dus er is nihil kans dat we besmet zijn. Dus de niesbuien zijn gewoon een koutje (misschien wel door het koude water). We slapen als marmotten (zeker 8 uur per nacht) en eten heel gezond en afwisselend. De voorraden beginnen nu wel te slinken (de kaas is op rantsoen) maar woensdag wordt alles weer aangevuld.





Half februari werd in het Baskenland een vrouw die recent terugkeerde uit de Wuhan regio in China mogelijk besmet met het coronavirus. Ze werd geïsoleerd met een longontsteking in het ziekenhuis. Twee andere besmettingsgevallen in Barcelona, die vanuit China via Amsterdam naar Catalonië waren gevlogen, waren na onderzoek waarschijnlijk niet besmet met het coronavirus. Uit voorzorg en om eventuele besmettingen te voorkomen nam men preventieve maatregelen zoals isolatie van de patiënt uit Baskenland en een onderzoek naar personen waarmee de vrouw in contact was geweest sinds ze terug was in Spanje. Toen alles bleek mee te vallen werd er besloten om voorlopig geen controles op vliegvelden in te voeren, daarvoor was het risico op besmetting te gering volgens het ministerie van Volksgezondheid.

Kort daarna werd bij een Duitse patiënt op het eiland La Gomera het virus vastgesteld en een  tweede besmetting bij een Britse man in Palma de Mallorca. In Barcelona werd het Mobile World Congress dat in februari plaats zou vinden afgelast om te voorkomen dat het virus door deelnemers uit China verspreid werd naar Spanje. Maar na Italië brak de pleuris uit in Spanje.
Begin maart waren er 22 vastgestelde besmettingen en 2 doden.Half maart was het aantal vastgestelde besmettingen opgelopen tot 7.805 met 292 doden. De grootste concentraties waren te vinden in Madrid en omgeving. De week er na waren er 24.926 besmettingen en 1.326 doden en eind maart meer dan80.000 besmettingen  en bijna 1500 doden.
In bejaardentehuizen werden bewoners dood in hun bed gevonden. De begraafplaatsen in Madrid konden het aantal doden niet meer aan en het ‘’Palacio de Hielo’’, een overdekte schaatsbaan, is in gebruik genomen als mortuarium en zat ook vol.

Op 13 maart 2020 vaardigde Spanje de noodtoestand uit voor een periode van 15 dagen. Er kwam een landingsverbod uit voor vliegtuigen uit Italië. Scholen en universiteiten in het hele land werden voor zeker twee weken gesloten. Het leger werd ingezet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Diverse producten gingen op rantsoen en de overheid werd gemachtigd om mensen die besmet waren te verplichten om in quarantaine te gaan. Er werden maatregelen getroffen om de voorraden van drinkwater en voedsel veilig te stellen. De noodtoestand duurde aanvankelijk twee weken en werd daarna met 15 dagen verlengd. Alle restaurants, cafés en discotheken gingen tot nader order dicht, evenals musea, bioscopen en een groot deel van de winkels. Supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, apotheken, benzinepompen en banken bleven wel open. Het autoverkeer en het openbaar vervoer werd ingeperkt.

De Spanjaarden zaten, net als in vele andere Europese landen, in hun huizen opgesloten. Iedereen met een "niet-essentiële" baan moest thuis blijven. De economie van Spanje zou 'in winterslaap' gaan. Volgens premier Sánchez was het noodzakelijk de economie grotendeels tot stilstand te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste bericht

Het plan is om komende vrijdag te vertrekken naar de Dordogne en dan is er een eind gekomen aan ons 7 maanden durende verblijf hier. We kunn...