donderdag 16 april 2020

Verhaal in 40 afleveringen 24: bejaard in Nederland

Ad heeft zijn stelling verstevigd (dubbele laag planken) en is bezig om het plaatsen van de balk voor te bereiden. De oude balk heeft geen functie meer - het dak wordt gestut - en zal in stukken gezaagd worden om in de open haard te eindigen. Daarna kan de nieuwe balk op zijn plek gehesen worden. We ontbijten 's morgens binnen voor een vuurtje, lunchen buiten (sardientjes-kaas-paté) en eten 's avonds buiten (BBQ of gewoon uit de pan) om daarna binnen nog wat te lezen voor een klein vuurtje. Een heel rustig leven dat erg goed bevalt. Maar het aanvullen van de houtvoorraad is geen overbodige luxe.
Toen we gisteren boodschappen gingen doen was dat echt een uitje. Rijdend door het prachtige golvende landschap zagen we hoe veel groener alles was geworden in twee weken. De koeien met hun kleine kalfjes liepen in de wei en overal bloeiden de seringen en de tulpenbomen.

Mijn werk voor het familiefeest is bijna klaar, nog een paar familieleden die tot het laatst wachten maar verder heeft iedereen zijn verhaal en foto's ingeleverd. Zaterdag gaat alles op de mail.

De blauwe regen doet het erg goed. Gekregen als klein stekje van Yvonne en nu echt een regen van blauwe bloemetjes die heerlijk ruiken en allerlei insecten aantrekken.





Het is gek om vanuit Frankrijk naar Nederland en de Nederlandse berichtgeving te kijken. Het lijkt bijna alsof het in Nederland, behalve op de IC's, eigenlijk best wel goed en gereguleerd gaat. Men past zich aan, Rutte lijkt een alerte en adequate minister president en bijna alle burgers volgens zijn adviezen op. Alleen als het om de bejaarden gaat laat men enkele steken vallen. Zoveel doden bij de verpleeghuizen en verzorgsters die niet eens weten of iemand wel of niet besmet is. Het is met name de directies en besturen aan te rekenen dat ze zo weinig rekening houden met de levens van al die mensen die de bejaarden verzorgen - en hun gezinnen - en met de bejaarden zelf. Het verdienmodel voert ook hier de boventoon (ik had per ongeluk boeventoon getypt en dat past er beter bij). En dan gaan ze bij de partij 50PLUS vergaderen over verkiezingsplaatsen in plaats van de belangen van de 50plussers aan de orde te stellen.

Opvallend is de uitspraak dat er eerst werd gezegd van 70 plussers dat ze te duur waren (wat betreft pensioen en AOW, boomers go home) en nu zijn ze te duur voor de IC (en te riskant dat het toch fout afloopt. Dus weer boomers go home). De mensen die er graag tussenuit wilden mochten dat niet, nu is het uitgelezen moment voor bejaarden als ze er geen zin meer in hebben. Dit thema is echter taboe in Nederlanden in een heleboel andere landen nog meer.
Verder is het een interessante ontwikkeling dat mensen die gezond leven (niet roken, veel bewegen en gezond eten dus geen overgewicht), meer kans hebben op een IC plek. Helaas betekent dit dat het voor minder goedbedeelden eerder een afwijzing betekent want obesitas komt meer voor in de lagere inkomensklasse. En als ze wel een plek krijgen is de kans dat ze  'goed' uit de narcose komen veel geringer. Het zou best wel eens kunnen dat door dit virus de scheiding tussen rijk en arm nog groter wordt want met een enorme recessie op komst zal het niet meevallen om het hoofd boven water te houden als je geen reserves hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste bericht

Het plan is om komende vrijdag te vertrekken naar de Dordogne en dan is er een eind gekomen aan ons 7 maanden durende verblijf hier. We kunn...