donderdag 30 april 2020

Verhaal in 40 afleveringen 33: fake nieuws

Hier alles rustig en afwachtend. Het schijnt dat eind mei de campings in Frankrijk weer open gaan met strikte aanpassingen. Aangezien de reis naar Nederland in één keer teveel van het goede is, te vermoeiend, lijkt het dat we daar op moeten wachten. 
We volgen iedere dag het nieuws via Trouw, de Volkskrant en 's middags het NRC, allemaal digitaal natuurlijk. Heel af en toe het nieuws op AD of de Telegraaf als dat uitgelicht wordt. We zijn dus goed op de hoogte van alles wat er in Nederland speelt. We gaan ervan uit dat we via deze kranten échte feiten lezen en geen nepnieuws. Want het coronavirus blijkt een vruchtbare bron voor de verspreiding van dit valse nieuws. Dat varieert van vleermuissoep als oorzaak van het virus tot het advies om het eten van pittig voedsel te vermijden en veel vitamine C te sikken. Er gaat een filmpje rond op het internet dat een Chinese markt de oorsprong is van het virus. Dit populaire filmpje dat miljoenen keren werd bekeken is gefilmd op een markt in Indonesië en heeft niets met China te maken. Het delen van het nepnieuws gebeurt niet altijd met slechte bedoelingen. Soms willen de verspreiders anderen waarschuwen of handige tips geven.
Het fakenieuws dat het virus bewust is gekweekt in een laboratorium in Wuhan door de Chinese overheid is erg hardnekkig. Maar ook Amerika wordt als schuldige aangewezen en zelfs Bill Gates (van Microsoft) die miljarden sponsorgeld geeft om het virus te bestrijden, wordt als veroorzaker aangemerkt.





CNN beschrijft dat veel van het nepnieuws, dat veelvuldig wordt geciteerd door Trump, komt van Fox News. Zo vindt deze zender dat het nieuws over Corona overdreven en gehyped wordt om Trump te beschadigen. Eerder hadden ze het erover dat de gewone griep meer mensen doodt en dus gevaarlijker is. Jeanine Pirro, een presentator van Fox News weekend en fervente fan van Trump, zaaide als volgt twijfel in haar populaire show: "Now, they say the mortality rate for coronavirus is higher than a flu. But consider though, that we have a flu vaccine — and yet in 2019, 16,000 Americans died from the flu. Imagine if we did not have the flu vaccine, the flu would be a pandemic. So all the talk about coronavirus being so much more deadly, doesn't reflect reality. Without a vaccine, the flu would be far more deadly."

Een belangrijk deel van het Fox nieuws bestaat uit het framen van het coronavirus als hysterisch gedrag. En Trump twittert al deze 'wetenswaardigheden' vervolgens rond om vervolgens weer te ontkennen dat hij dat gezegd heeft of dat het sarkastische bedoeld was. Pas na een speech van Trump uit het Witte Huis over het feit dat de crisis toch wel ernstig was, namen de verslaggevers van Fox de materie wat serieuzer maar er waren er nog steeds die doorgingen met hun vergiftigende en foute informatie. Wel opvallend is dat Fox zelf maatregelen nam voor zijn eigen personeel en hen aanried thuis te blijven, behalve als het niet anders kon. Verder stonden er overal in het bedrijf handontsmetters en werd er vaker schoongemaakt in drukbezochte ruimtes. Want, zo staat er in een intern memo: onze kijkers vertrouwen op onze informatie gedurende deze crisis van enorme omvang. Dat hun foute informatie vele levens heeft gekost en aanzet tot gewapende acties wordt voor het gemak vergeten.

De belangrijkste kern van de samenzweringstheorie volgens Fox News is dat journalisten proberen paniek te zaaien om de economie te laten zinken zodat de kans op herverkiezing voor Trump daalt.
"Many in the liberal media using -- and I mean using -- coronavirus in an attempt to demonize and destroy the President."
Er zijn zelfs Fox journalisten die suggeren dat mediamakers willen dat er meer mensen geinfecteerd worden om Trump te raken. "Watch the Democrats, watch the media, you start to feel like they are rooting for coronavirus to spread." Hegseth voegt toe dat journalisten en Democratische potitici actief infecties veroorzaken met als enige reden: "They have yet to find a reason to try to drag down the presidency of Donald Trump."

Dus naar buiten toe wordt gedaan alsof er niets aan de hand is (en dit wordt door Trump overgenomen) terwijl ze laten zien dat het wel ernstig is door de maatregelen die ze nemen. Het lijkt er bijna op dat Fox News de president wil laten struikelen met al hun fake nieuws.

Informatiebron: CNN Business "How Fox News misled viewers about the coronavirus" 13 maart 2020








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste bericht

Het plan is om komende vrijdag te vertrekken naar de Dordogne en dan is er een eind gekomen aan ons 7 maanden durende verblijf hier. We kunn...