maandag 27 april 2020

Verhaal in 40 aflevering 32: het nieuwe normaal

Ondanks het feit dat we nooit op de VVD zouden stemmen, integendeel, brengt Rutte het er niet slecht van af. Het lijkt er op dat hij de crisis boven de partijpolitiek tilt en besluiten neemt die zelfs voor de VVD nadelig kunnen zijn. Als je de Telegraaf leest: 'Rutte laat zijn achterban stikken,' realiseer je je wat een moeilijke opdracht hij heeft. Want als goede minister president loopt hij de kans om straks flink te verliezen als er weer verkiezingen komen.
Als alle maatregelen worden versoepeld zal het nieuwe normaal zijn intrede doen. De 1,5 meter economie, niet meer knuffelen, niet meer kussen en veel meer thuis allerlei dingen doen dan we hiervoor gewend waren. Exit kantoortuinen, minder buitenlandse reizen met het vliegtuig naar verre streken, openbaar vervoer op afspraak en in theater- en de bioscoopbezoek met twee lege stoelen ertussen.
Puzzelen was bij ons hier in Frankrijk al jarenlang een manier om te onthaasten maar het is nu ontdekt. Overal zie je advertenties voor puzzels van nog meer stukjes. Tuinieren is populair en veel meer mensen blijken groene vingers te hebben. Personen die zeggen dat Corona nieuwe kansen biedt, worden afgeserveerd maar het lijkt er op dat, afgezien van het vreselijke ziekbed en het grote aantal sterfgevallen, er heel misschien toch ook goede zaken uit voort zullen komen. 

PS Hier alles prima, geen bijzonderheden.
Deze zomer helaas geen concert van Yordi Savall in Fontfroide (bij Narbonne). Dus een foto uit de abdij van vorig jaar.




Als de ergste crisis is bezworen zullen we allemaal terug moeten naar normaal. Het nieuwe normaal is op dit moment in alle Europese landen verschillend.

In Belgie is de lockdown strenger dan in Nederland. Er is een samenscholingsverbod voor meer dan twee personen maar met kinderen onder de 6 jaar mag je wandelen in het bos. Fietsen en joggen mocht al, nu zijn ook skaten, steppen en rolschaatsen toegestaan mits je daarna meteen weer naar huis gaat en niet op een bankje gaat uitrusten.

In Duitsland  mogen de doe-het-zelf zaken, de tuincentra en de kleine detailhandel weer open op voorwaarde dat het aantal bezoekers wordt beperkt, wachtrijen worden voorkomen en de hygiënevoorschriften en afstandsregel (minstens 1,5 meter) worden nageleefd. Bibliotheken, dieren- en botanische tuinen zijn open maar massabijeenkomsten zijn tot eind augustus verboden. Wie zonder ‘dringende reden’ langer dan 72 uur buiten Duitsland verblijft, moet bij terugkeer twee weken in thuisquarantaine. Mondkapjes zijn verplicht.

In Frankrijk blijven de cafés blijven dicht, maar de scholen gaan weer open. De scholen moeten ook open zodat de ouders weer buitenshuis kunnen gaan werken. De quarantainemaatregelen worden geleidelijk afgebouwd. Fransen mogen nu alleen hun huis uit als ze een officieel en ondertekend document, een attestation, bij zich hebben. Daarin staat de ‘dwingende’ reden waarom ze de straat op moeten. Concertzalen, musea, campings en hotels blijven voor onbepaalde tijd gesloten. Er zal in Frankrijk massaal getest gaan worden en er mondmaskers komen voor iedereen beschikbaar. Er wordt gewerkt aan een anti-corona-app.

In Italië zal de lockdown tot en met 3 mei duren maar bedrijven en winkels die zich aan de veiligheidsmaatregelen houden zouden alweer aan de slag kunnen. Wat betreft het onderwijs: iedereen gaat over maar het schooljaar is voorbij. Over eindexamens is men het nog niet eens. In Italië zijn er grote verschillen tussen de verschillende steden wat betreft opening van winkels en de afstand die men mag afleggen vanaf thuis. Omdat ook in Italië de economie erg te lijden heeft gehad, wil men bepaalde industrietakken weer snel opstarten zoals de mode- en de auto-industrie.

In Spanje mogen ook de niet-vitale beroepen weer aan het werk en kinderen mogen weer op straat spelen. Tieners en volwassenen  mogen niet samen naar buiten om boodschappen te doen maar de hoop leeft dat ouders binnenkort  hun kinderen weer mee mogen nemen. De toekomst deze zomer van het toerisme is erg onvoorspelbaar maar Spanje is erg afhankelijk van de inkomsten uit toerisme dus de kans is groot dat daar versoepeling in zal komen.

Ook in de rest van Europa worden de maatregelen versoepeld. Zweden volgt een eigen lijn maar ze hebben de meeste sterfgevallen van Scandinavië dus er is daar veel kritiek op hun aanpak.

Nederland wacht op de corona-ap, op een anti-virusmiddel, op mondkapjes en, net als alle andere landen, op geld om alles weer op de rails te krijgen. Want dat het nieuwe normale tevens de gevolgen van een economische crisis zal inhouden lijkt onafwendbaar. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste bericht

Het plan is om komende vrijdag te vertrekken naar de Dordogne en dan is er een eind gekomen aan ons 7 maanden durende verblijf hier. We kunn...