dinsdag 18 augustus 2020

Dierenplagen

De dagen rijgen zich weer aaneen, net als tijdens de lente. Maar nu ligt er overal blad (ook door de storm) en is het fruit rijp. De trossen druiven hangen zonder  bladbescherming verder te rijpen. Heerlijke vrucht maar de druivenmijt is een ware plaag. Hele kleine jeukende bultjes op alle warme lichaamsplekken die je maar kunt bedenken. Mijten zijn kleiner dan 1 mm en hiermee haast onzichtbaar voor het blote oog. Ze lijken op kleine spinnetjes en hebben een bol lijf met acht poten. Ze leven o.a. van bloed, huidcellen, dierlijk materiaal en vocht uit planten, bloemen of vruchten. Vooral als de druiven rijp zijn slaan ze toe en maken een soort schilderij van alle huidplooien. Er is maar één remedie: niet krabben. 
Los van de mijten zijn er dit jaar veel wespen en hoornaars. Gelukkig vooral de gewone hoornaar en niet de Aziatische. Ze vallen je niet aan maar het is niet fijn als je er per ongeluk door gestoken wordt. De wespen zijn opzoek naar zoetigheid, vooral opletten als je een hap eten neemt. En ze komen allemaal drinken op de rand van het zwembad. 

Rond het huis zijn er muizen (veldmuisjes en spitsmuizen), grote en kleine vleermuizen en kleine ratjes. Ze eten de kruimels op die wij laten vallen en gaan naar de composthoop om daar nog iets eetbaars weg te halen. Jammer genoeg komen ze soms in huis om nestmateriaal te verzamelen. Op de meest onmogelijke plekken in tafelkleden of dekbedovertrekken wordt dan een gat geknaagd. 
Dit jaar hebben we al vaak ringslangen gezien, een hele lichtgele van anderhalve meter en meer donkere exemplaren. Twee keer een jonge ringslag gespot en al veel vellen van de slang die een nieuwe huid heeft gekregen. Voor ons zijn de slangen geen plaag maar zeer welkom omdat er, door hun aanwezigheid, geen adders in de buurt zitten.
Ook van de sprinkhanen hebben we geen last, het is gelukkig geen plaag zoals in Afrika. De bidsprinkhaan met zijn diepgroene kleur is prachtig. Ook de vlinders (helaas worden het er steeds minder) zijn mooi zoals de kolibrievlinder en de koninginne - en koningspage. En niet te vergeten de kleine hagedis die de hele dag de muren op en af struinen op zoek naar muggen en vliegen.   





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laatste bericht

Het plan is om komende vrijdag te vertrekken naar de Dordogne en dan is er een eind gekomen aan ons 7 maanden durende verblijf hier. We kunn...